Ternaaien-Beneden

Ternaaien-Beneden is een grote groeve in het plateau van Caestert (Sint Pietersberg). De ingangen zijn de meeste zuidelijk gelegen in het plateau van Caestert. Door het in dagbouw ontginnen van de mergel is een klein deel van de ondergrondse gangen verloren gegaan, maar tevens is hierdoor een van de meest aantrekkelijke plaatsen van het gebied ontstaan. Staande in de fraai begroeide groeve met de rug naar de Maas, kijkt men op tegen een loodrechte wand, bestaande uit enige meters dekgrond, waaronder circa 20 meter mergelwand. Hoog in de mergellaag zijn een drietal gangen aangesneden, die even zovele reusachtige vensters van ieder 3 bij 5 meter vormen, waardoor het daglicht volop in dat gedeelte van de grot binnen kan dringen. (1)

Bronnen:
1 – Dr. J.W. Sluiter, Dr. P.F. van Heerdt e.a., Flora en Fauna van het Gebied van Caestert tussen Kanne en Ternaaien (1964) 47.


Categorieën:
Dagbouwgroeve, Gemeente Riemst, Gemeente Visé, Mergelgroeven, Onderaardse groeve, Provincie Limburg (B), Provincie Luik (B).

Tags:
, , .


Lees ook:

Geef een reactie of opmerking

*

Middels dit formulier kun je een reactie, opmerking, aanvulling en dergelijke sturen naar de beheerder. Je bericht wordt niet letterlijk op de website gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *