Stabiliteit: Aardpijpen

Een mergelgroeve kan instorten bij een onvoldoende stabiliteit van de pilaren en plafonds. Door aardpijpen wordt de stabiliteit verminderd.

Aardpijpen of geologische orgelpijpen zijn cilindervormige kokers in het mergelpakket, ontstaan doordat zuren in water de mergelsteen oplost. Doordat aardpijpen vanaf de top van het kalksteenpakket ontstaan, loopt telkens aarde in de ontstane ruimte. In de loop van duizenden jaren zijn vele aardpijpen ontstaan die tientallen meters hoog zijn en 10 cm tot 6 meter breed kunnen zijn.

Wanneer een onderaardse gang een aardpijp aansnijd bestaat de kans dat de met aarde gevulde koker leegstroomt. Dit levert groot gevaar op voor diegene die zich in de betreffende gang bevindt. Door aardpijpen kan het geheel zodanig verzwakt zijn dat gedeelten van de groeve instorten tijdens het naar binnen stromen van de aarde.


Categorieën:
Algemeen, Geologie, Mijnbouwhistorie.

Tags:
, , , , , .


Lees ook:

Geef een reactie of opmerking

*

Middels dit formulier kun je een reactie, opmerking, aanvulling en dergelijke sturen naar de beheerder. Je bericht wordt niet letterlijk op de website gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *