Pl. Caestert: Hoeve Le Sart

De pachthoeve ‘Le Sart‘ met bijbehorende tuin lag op het hoogste punt van het plateau langs de oude Luikerweg op de plaats waar de Sint-Pietersberg op z’n smalst is als gevolg van een insnoering/droogdal in de Jekerdalhelling tussen hoeve Caestert en het huidige (tussen 1930 en 1938 gegraven) Albertkanaal.

In 1945 was de hoeve reeds geheel verlaten (Van Schaik, 1945). In 1964 werd geschreven over “de ruine van de boerderije Sart”.(1) De plaats waar ze gestaan heeft is tot op heden in het veld nog goed herkenbaar. In de tweede helft van de 18de eeuw moet deze hoeve tevens als herberg of kroeg gediend hebben, getuige de aanduiding op de Ferrariskaart: ‘Cense et Cabaret Le Sart’ (‘cabaret’ = herberg, kroeg, bierhuis en ‘cense’ betekent in feite ‘pachthoeve’). Bory de Saint-Vincent spreekt in 1821 echter alleen over ‘la cense nommée le Sart’. ‘Sart’ is Waals dialect en betekent zoveel als ‘een in cultuur gebrachte open plek in een bos’ (Cleyssens, 1909).

Bronnen:
- B.G. Graatsma, De flora van de omstreken van Maastricht in de 19de eeuw (2003) 90.
1 – Dr. J.W. Sluiter, Dr. P.F. van Heerdt e.a., Flora en Fauna van het Gebied van Caestert tussen Kanne en Ternaaien (1964) 57.


Categorieën:
Gemeente Visé, Provincie Luik (B).

Tags:
, , .


Lees ook:

Geef een reactie of opmerking

*

Middels dit formulier kun je een reactie, opmerking, aanvulling en dergelijke sturen naar de beheerder. Je bericht wordt niet letterlijk op de website gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *